Hi! Ik ben Mariëlle en mij is gevraagd een stukje te schrijven in het kader van ‘Word Actief’. Ik studeer fiscaal recht aan de RUG en ben zowel tijdens mijn bachelor als master actief geweest naast mijn studie. Ik heb hier enorm veel van geleerd en kan dit echt elke student aanraden, welke studie je ook doet of in welke fase je ook zit. Actief zijn naast je studie is dé uitgelezen mogelijkheid om jezelf te onderscheiden van die andere 700 studenten waarmee je in de collegebanken zit. Naast dat het enorm gezellig en leerzaam is, heb je er later veel profijt van bij het solliciteren naar een baan. In deze tijden zoeken werkgevers geen studenten die alleen maar mooie cijfers op hun lijst hebben, ze zien liever dat je ‘dingen hebt gedaan naast je studie’. Studenten die het initiatief tonen om naast hun studie actief worden bij hun studenten-, studie- dan wel sportvereniging vallen daarom beter in de smaak bij potentiele werkgevers. Zij laten namelijk zien dat ze zich willen ontwikkelen, initiatief tonen, hebben leren samenwerken, plannen, organiseren, noem maar op.

Ik heb zelf tijdens mijn bachelor in een commissie gezeten bij de Jongerenorganisatie Vrijheid en Democratie (JOVD) en mijn studievereniging Groninger Fiscale Eenheid (GFE). Een commissie doen is een goed begin om actief te worden naast je studie. Deze mogelijkheid staat voor iedereen open en je hebt hier meestal geen ervaring voor nodig. Je leert nieuwe mensen kennen (goed voor je netwerk) en je doet een hoop ervaring op het gebied van samenwerken, organiseren en problemen oplossen. Daarnaast heb ik vrijwilligerswerk gedaan bij de Stichting Belastingwinkel Groningen (SGB), een stichting die mensen helpt bij het invullen van hun belastingaangifte, zo kon ik tijdens mijn studie al enige praktijkervaring opdoen. Mocht je deze kans hebben, grijp hem dan zeker aan. Niet alleen helpt het je bij je studie, de mensen waar je het voor doet zijn je erg dankbaar en vrijwilligerswerk staat altijd goed op je CV. Je laat zo zien aan je potentiële werkgevers dat je geld niet het belangrijkste vindt, maar dat je het werk doet omdat je het leuk vindt en dat je bereid bent andere mensen te helpen.

Ik ben daarna bestuur gaan doen bij de SGB en bij de GFE. Een bestuursjaar is niet voor iedereen weggelegd, maar mocht je willen doen, ga er dan 100% voor. Het is zeker één van de leukste dingen tijdens mijn studententijd geweest. Je zult wellicht studievertraging oplopen, maar dat is het absoluut waard. Niet alleen ontwikkel je jezelf in zo’n jaar op persoonlijk en professioneel vlak, je doet enorm veel ervaring op dat je later goed kunt gebruiken en bouwt een groot netwerk op. Kun jij een bestuursjaar op je CV zetten, dan heb je zeker een streepje voor op de rest. Het runnen van een studenten-, studie- en/of sportvereniging vergt soms veel van je, maar geloof me, je krijgt er nog veel meer voor terug. Mocht je na het lezen geïnteresseerd zijn geraakt? Twijfel dan niet langer en stuur je CV en motivatiebrief wanneer de eerstvolgende commissiesolicitaties open gaan. Je zult er zeker geen spijt van krijgen.